How to change the keyboard device?

Here you can post everything that fits in the topic "GP2 Screenshots & GP2 Patcher"
Post Reply
User avatar
RacerBG
GP2 Pro
Posts: 999
Joined: 09.08.2010, 17:57
Location: Bulgaria

How to change the keyboard device?

Post by RacerBG »

Hello again :) I want to change the keyboard device (I mean A,Z and ,.) :?
I want to make them WASD if its possible because in the menu they're locked for editing :(

User avatar
Peze
GP2 Gamer
Posts: 267
Joined: 18.07.2009, 19:22

Re: How to change the keyboard device?

Post by Peze »

Isn't AZ,. & space keyboard setting (since first GP) the best possible there is? With other racing sims or games I've always been trying to set keyboard first in GP's way if possible (usually not, and no gear changes with one button) :D

User avatar
RacerBG
GP2 Pro
Posts: 999
Joined: 09.08.2010, 17:57
Location: Bulgaria

Re: How to change the keyboard device?

Post by RacerBG »

Peze wrote:Isn't AZ,. & space keyboard setting (since first GP) the best possible there is? With other racing sims or games I've always been trying to set keyboard first in GP's way if possible (usually not, and no gear changes with one button) :D
Yes but it is possible to change this keys :?:

User avatar
Life Racing Engines
GP2 Newbie
Posts: 39
Joined: 28.05.2010, 23:28

Re: How to change the keyboard device?

Post by Life Racing Engines »

I don't know if it's possible but I'm sure driving wouldn't be any easier with WASD...

User avatar
AAS
GP2 Star
Posts: 1069
Joined: 08.09.2006, 17:19
Contact:

Re: How to change the keyboard device?

Post by AAS »

With DosBox / D-Fend Reloaded you can try to change to WASD with the KeyMapper. :-k
http://www.dosbox.com/DOSBoxManual.html#KeyMapper

I don't know how it works. Never tested here.

User avatar
RacerBG
GP2 Pro
Posts: 999
Joined: 09.08.2010, 17:57
Location: Bulgaria

Re: How to change the keyboard device?

Post by RacerBG »

I will try that thanks 8)

User avatar
RacerBG
GP2 Pro
Posts: 999
Joined: 09.08.2010, 17:57
Location: Bulgaria

Re: How to change the keyboard device?

Post by RacerBG »

Its really works \:D/ Thank you you are a genius :wink: Now I have one free hand (right hand) \:D/ Its very easy and if you wish I can explain how its works what you think :?:

User avatar
AAS
GP2 Star
Posts: 1069
Joined: 08.09.2006, 17:19
Contact:

Re: How to change the keyboard device?

Post by AAS »

RacerBG wrote:Its very easy and if you wish I can explain how its works what you think :?:
Good idea. Go ahead!

User avatar
RacerBG
GP2 Pro
Posts: 999
Joined: 09.08.2010, 17:57
Location: Bulgaria

Re: How to change the keyboard device?

Post by RacerBG »

So this will be explained for first time :)

program used :arrow: DOSBOX 0.74 (this can be done with older versions too)

1.So start your DOSBOX and press ctrl and F1 keys to activate the keymapper :!:

2.Now you must see virtual keyboard with keys like real one :!:

3.Now I will give an example :arrow:

"These virtual devices correspond to the keys and events DOSBox will report to the DOS applications. If you click on a button with your mouse, you can see in the lower left corner with which event it is associated (EVENT) and to what events it is currently bound.

Event: EVENT
BIND: BIND (the real key/button/axis you push with your finger/hand)" (this was from orig. manual)

And now the example :arrow: If you wish to drive with WASD keys like me :) do this :arrow: press with your mouse "A" key and then click on Add and press your real key "W" for acceleration :!: Do the same things for the other keys too (Z=S ,=A .=D).And now you can play with WASD keys not with AZ,. \:D/

And for the joystick users I will copy the manual explanation here :arrow: "You have a joystick attached, it is working fine under DOSBox and you want to play some keyboard-only game with the joystick (it is assumed that the game is controlled by the arrows on the keyboard):

1. Start the mapper, then click on one of the left keyboard arrow. EVENT should be key_left. Now click on Add and move your joystick in the respective direction, this should add an event to the BIND.
2. Repeat the above for the missing three directions, additionally the buttons of the joystick can be remapped as well (fire/jump).
3. Click on Save, then on Exit and test it with some game.

You want to swap the y-axis of the joystick because some flightsim uses the up/down joystick movement in a way you don't like, and it is not configurable in the game itself:

1. Start the mapper and click on Y- in the first joystick field. EVENT should be jaxis_0_1-.
2. Click on Del to remove the current binding, then click Add and move your joystick downwards. A new bind should be created.
3. Repeat this for Y+, save the layout and finally test it with some game.

If you want to remap anything to your d-pad/hat you will have to change 'joysticktype=auto' to 'joysticktype=fcs' in configuration file. Maybe this will be improved in the next dosbox version.

If you change the default mapping, you can save your changes by clicking on "Save". DOSBox will save the mapping to a location specified in the configuration file (the mapperfile= entry). At startup, DOSBox will load your mapperfile, if it is present in the DOSBox configuration file."

Thtas all if you have questions ask it here 8) I hope this tutorial was helpful :)

POST EDITED
Last edited by RacerBG on 04.09.2010, 10:10, edited 1 time in total.

User avatar
AAS
GP2 Star
Posts: 1069
Joined: 08.09.2006, 17:19
Contact:

Re: How to change the keyboard device?

Post by AAS »

Code: Select all

press with your mouse "A" key and then press your real key "W" for acceleration
Does it work for you in this way? Not for me. :?

For me it works when I
-press with the mouse the "A" key
-press with the mouse the "Add" button
-press the real key "W"

Now it works with WASD.
The "A" key has now two functions. The new function "left" and still "acceleration"
I think I can fix that whit the keymapper.

User avatar
RacerBG
GP2 Pro
Posts: 999
Joined: 09.08.2010, 17:57
Location: Bulgaria

Re: How to change the keyboard device?

Post by RacerBG »

AAS wrote:

Code: Select all

press with your mouse "A" key and then press your real key "W" for acceleration
Does it work for you in this way? Not for me. :?

For me it works when I
-press with the mouse the "A" key
-press with the mouse the "Add" button
-press the real key "W"

Now it works with WASD.
The "A" key has now two functions. The new function "left" and still "acceleration"
I think I can fix that whit the keymapper.
Yes I forgot to add this :lol: Sorry for that and this is true now the key have two functions but this is no problem for example W have function A if you have written something in DOSOBOX :roll:

I had edited my post now 8)

Post Reply